top of page
sestra_bijela

Vinkovo u Domu Sv. Josip Radnik, Ljubuški (2023)

Nakon cjelodnevnog svečarskog raspoloženja u 17 sati je upriličeno euharistijsko slavlje za sestre, korisnice, djelatnice te dobrotvore i prijatelje doma i sestara. Predslavio je fra Velimir Mandić, župnik na Kočerinu koji potječe iz humačke župe i ove je godine proslavio zlatni jubilej svećeničkog ređenja. U koncelebraciji su bili fra Dario Dodig, gvardijan i župnik, fra Ivan Landeka, meštar novaka i fra Petar Ljubičić, koji najčešće dolazi slaviti svetu misu u našem domu. Kako je fra Ivan došao u društvu svojih novaka dvojica su preuzeli ulogu ministranata.

Radost ovog lijepog susreta dijelili su sa nama domaćima i naši dragi gosti: sestre franjevke, osoblje iz doma zdravlja i drugi suradnici i prijatelji doma i sestara.


Obraćajući se u propovjedi vrlo šarolikoj grupi sudionika u svetoj misi fra Velimir je među ostalim rekao: „Danas u domu svetog Josipa slavimo svetog Vinka. Danas je i srijeda, dan posvećen zaštitniku doma. Obojica su svoje poslanje ispunili do kraja, tiho i nenametljivo ali ustrajno. Sveti Vinko je živio u vrlo teškom vremenu. Nepoučenost puka a i svećenstva, siromaštvo i bijeda, sve ga je to ponukalo da postane prvi pučki misionar, propovjednik, kateheta, otac svih napuštenih i siromašnih. Božji duh je uvijek na djelu, u svako doba podiže ljude koji će pronositi svjetlo Kristovo. 

…. Zanimljiva je jedna Isusova gesta. On podiže oči. Slijedi susret u pogledu. Kad se spustiš na zemlju malen si. Isus se spušta do Petrovih nogu da ih opere. Dok s njim razgovara, podiže oči i susreću im se pogledi. Isus se također spušta na zemlju do žene zatečene u preljubu. Kad podigne oči vidi kako nitko nije ostao od svjetine koja ju je htjela kamenovati. Kad je bijeda i siromaštvo, koje je vladalo u Vinkovo vrijeme, dotaklo njegovo srce i um on je shvatio da se treba spustiti do tih siromaha i potrebnih i u njihovom pogledu susresti Isusov pogled. Tad je zasjala njegova svetost i karizma. Ovo što vi sestre radite, to je spuštanje k potrebnima i podizanje pogleda k Bogu po služenju bližnjemu. To nema cijene, to se novcem ne može platiti. Hvala vam što svojim gestama, nježnošću, ljubavlju, dobrotom ublažavate patnje i time donosite Isusa bliže zemlji, danas i ovdje. Bog vam bio nagrada. Bože usliši i blagoslovi.


Na svetoj Misi svirao je jedan od novaka, a pjevali smo svi prisutni zajedno.

Poslije svete Mise slijedilo je zajedničko druženje za obiteljskim stolom u gostinjskoj sobi doma.

s. M. Augustina Matijević



13 views0 comments

Comentarios


bottom of page