top of page
sestra_bijela

Godišnjica mučeničke smrti s. Cecilije i vlč. Filipa

U subotu, 11. svibnja 2024. godine povod okupljanja u Presnačama kod Banja Luke bila je obljetnica smrti vlč. Filipa Lukende i sestre milosrdnice Cecilije Grgić. Po dolasku u Presnače sestre milosrdnice, svećenici rodbina vlč. Filipa i sestre Cecilije, župljani posjetili su spomen sobu mučeničke smrti te molili za njihove duše i njihov zagovor pred licem Božjim. Osim sestara milosrdnica Provincije Majke Divne na čelu sa s. M. Vinkom Bilješko, bile su i sestre milosrdnice zagrebačke provincije među kojima su bile s. Katarina Nekić, članica Vrhovne uprave, s. Paula Kljajić, članica Provincijalne uprave zagrebačke provincije, sestre Klanjateljice Krvi Kristove te sestre Misionarke ljubavi.

U 11 sati započelo je misno slavlje koje je u koncelebraciji sa svećenicima iz okolnih župa, pomoćnim biskupom Markom Semrenom te s biskupom u miru Franjom Komaricom predslavio biskup banjalučki Željko Majić.

Biskup Željko u prigodnoj propovijedi ističe da Isus obznanjuje da smrt nije kraj i ništavilo, nego da je to proslava i razlog njegova dolaska na svijet te da je njegova smrt očitovanje Božje ljubavi na najsavršeniji način. Dalje biskup nastavlja i napominje razlog našega okupljanja, a to je zločin nad svećenikom i redovnicom kojima jedina krivica bijaše to što su bili katolici i pripadnici hrvatskog naroda. Iako nitko nije odgovarao za zločin, u propovijedi podsjeća biskup, to nije razlog da se ispunimo gorčinom nego da zahvalimo Bogu što se u našemu bratu i sestri Bog proslavio i što su prihvatili da budu Božje zrno bačeno u zemlju da istrune i donese plod. Biskup je završio propovijed ovim riječima: „S dubokom vjerom da ih je Gospodin u trenutcima teške muke, u toj strašnoj noći 12. svibnja 1995. godine Duhom svojim ojačao i dao snagu da su svojim mučiteljima oprostili te bez sjene mržnje pred Lice Oca nebeskoga došli, s velikim uvjerenjem da se u njima Bog proslavio, objavljujem da započinjemo sa sustavnim radom prikupljanja potrebite dokumentacije i svjedočanstava (…) kako bi bili uzdignuti na čast oltara. A sve vas, draga braćo i sestre, jednako vjernike laike, sestre redovnice, braću svećenike i redovnike molim da ovo djelo pratite svojom molitvom.“

Misno slavlje animirao je zbor iz Livna u zajedništvu s cijelim pukom uz orguljsku pratnju s. M. Blanke Jeličić. Nakon sv. Mise biskup Željko izmolio je opijelo kod spomenika za pokojnog vlč. Filipa i pokojnu s. Ceciliju. Uslijedilo je druženje uz okrepu za obiteljskim stolom.


Mučenička smrt vlč. Filipa, sestre Cecilije i svih mučenika koji su prolili krv da bi posvjedočili vjernost Isusu Kristu neka donese obilat rod u našemu narodu prema Isusovim riječima: Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Iv 12, 24-25

s. M. Antoneta Martić




41 views0 comments

Comments


bottom of page